Choroby serca a dieta

Choroby serca to plaga XXI wieku. Zmagają się z nimi zarówno mężczyźni jak i kobiety. U wszystkich przyczyną często jest palenie papierosów, alkohol, brak ruchu, a przede wszystkim nieodpowiednia dieta. Podczas tygodnia pracy ciężko znaleźć czas, żeby przygotować sobie zdrowy posiłek, zadowalamy się więc tłustymi przekąskami, które zawierają zbyt dużo soli. Jest to pierwszy krok do podniesienie ciśnienia krwi i ryzyka zawałów. Na zawał serca umiera aż co czwarta kobieta. Chcąc odżywiać się zdrowo, nie oznacza to, że musimy zrezygnować z wszystkich przyjemności i ulubionych potraw. Jeśli chcemy odstawić słodycze, prze kilka dni, może być ciężko, ale potem zapomnimy nawet o ich istnieniu. Cukier uzależnia, więc czasowa abstynencja, sprawi, że przystaniemy mieć ochotę na słodkości. Warto je zastąpić świeżymi owocami. Istnieją grupy owoców, szczególnie zalecane osobom posiadającym problemy z sercem. Są to między innymi truskawki. Zalecane szczególnie kobietom, a ich działanie tłumaczone jest występowaniem w truskawkach antycyjanów. Jest to grupa flawonoidów, która poprawia krążenie krwi poprzez delikatne rozszerzenie tętnic. Wszystko to przyczynia się do lepszej pracy układu naczyniowego. Truskawki wystarczy jeść raz w tygodniu, ważne jednak aby robić to regularnie i to już w młodym wieku.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.