Jedzenia świeżych jabłek a zdrowie

Chociaż jabłko wydaje nam się bardzo pospolitym owocem, jego właściwości zdrowotne są co najmniej nieprzeciętne. Jabłoń liczy ponad 100 rodzajów i aż około 4000 gatunków. Ojczyzna jabłek to Chiny. Owoce te są spokrewnione są z brzoskwiniami, czereśniami, gruszkami, malinami, czy truskawkami. Tylko winogrona wyprzedzają jabłko, jeśli chodzi o światową produkcję owoców. Jabłka swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają głównie temu, że zawierają wiele potasu i innych pierwiastków, poza tym pektyny, witaminy (głównie witaminę C) i kwasy organiczne. Są także świetnym źródłem błonnika. Wzmacniają układ nerwowy i mięśniowy. Działają moczopędnie, przeciwreumatycznie. Zaleca się ich spożywanie osobom o podwyższonym cholesterolu. Poza tym pobudzają pracę wątroby, oczyszczają krew, przyspieszają trawienie i chronią przewód pokarmowy. Pektyny zawarte w jabłkach m.in. regulują florę bakteryjną jelit oraz neutralizują substancje toksyczne. Mają także znaczenie dla urody, ujędrniają skórę i wygładzają cerę. Warto zjadać jabłko wraz ze skórką, zawarte w niej wapń i krzem dobrze wpływają na stan włosów i paznokci. Jedzenie jabłek jest pomocne w leczeniu wielu schorzeń. Wymieńmy chociażby niektóre: miażdżyca, opryszczka, zaparcia, infekcje jelitowe. Regularne spożywanie tych owoców może także zaradzić kłopotom z bezsennością, anemią. Podczas choroby zmniejszą stany gorączkowe i przyspieszą rekonwalescencję po chorobach zakaźnych.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.