O zatruciu pokarmowym

Silny ból brzucha, wymioty i biegunka, gorączka oraz ból głowy i mięśni może świadczyć o zatruciu pokarmowym. Do zatrucia pokarmowego dochodzi najczęściej w przypadku zjedzenia żywności, która zawiera chorobotwórcze bakterie. Zatrucie pokarmowe może być również wynikiem spożycia pokarmów zawierających wirusy, toksyny lub w przypadku spożycia pokarmów zanieczyszczonych chemicznie. Do zatruć pokarmowych najczęściej dochodzi w efekcie spożycia żywności, która została zakażona salmonellą. Zatrucia pokarmowe mogą również wywołać rotawirusy lub gronkowce. W przypadku zatrucia pokarmowego nie należy zażywać środków, które powstrzymują wymioty. Jeżeli zatruciu towarzyszy także biegunka, w celu jej powstrzymania zażywamy węgiel leczniczy. Podczas zatrucia pokarmowego, biegunka lub/i wymioty mogą spowodować odwodnienie organizmu. Aby temu zapobiec należy pić wodę, do której należy dodać mieszankę elektrolitów. Jeżeli mimo zażywania węgla leczniczego biegunka nie ustępuje, a gorączka wzrasta, konieczna jest wizyta u lekarza. Być może konieczne będzie przeprowadzenie badań toksykologicznych, które pozwolą ustalić przyczynę zatrucia. Ciężkie zatrucia pokarmowego wymagają bowiem leczenia antybiotykami. W takich przypadkach przeprowadzone zostanie także badanie zawartości elektrolitów we krwi oraz badanie moczu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.