Zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Ocet jabłkowy stosowany w celach leczniczych jest już od od lat 60. XX wieku. Jego zastosowanie jest bardzo szerokie. Działa profilaktycznie i leczniczo na przeziębienia, otyłość, reumatyzm itd. Można go przygotować samemu albo kupić w sklepie spożywczym. Używanie tego specyfiku jest w ostatnim czasie popularne z powodu jego właściwości odchudzających. Jeśli chcemy poprawić trawienie, ok. pół godziny przed posiłkami należy wypić szklankę wody z dodatkiem 2 łyżeczek octu. Innym sposobem jest picie podobnego roztworu po posiłku, ale wtedy i używamy wody gazowanej. Ocet jabłkowy, stosowany zewnętrznie, łagodzi bóle i skurcze mięśni. Należy w takim wypadku, na bolące miejsca, przykładać kompresy z roztworu wody i octu w proporcji 1:1. Dzianie będzie jeszcze lepsze, jeśli, zamiast wody, zastosujemy melisę. Jeśli chodzi o stosowanie zewnętrzne, ocet jabłkowy może złagodzić skutki ukąszeń owadów. Wtedy przykładamy okład z octu na ukąszone miejsce, jeśli płyn się ulotni, zabieg powtarzamy kilkukrotnie. Dla poprawienia ogólnego samopoczucia należy codziennie spożywać ocet jabłkowy. Najlepiej po posiłku, pół szklanki wody z łyżeczką octu. Uzupełni naszą dietę w potas, który jest jej bardzo ważnym elementem. Poprawia wygląd skóry, stan uzębienia, zapobiega artretyzmowi i bolesnym kurczom nocnym. Ocet jabłkowy zawiera także m.in. fosfor, chlor, magnez, żelazo, krzem i inne cenne pierwiastki.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.