Zdrowotne właściwości oliwy z oliwek

Nie od dzisiaj wiadomo, że oleje odgrywają bardzo ważną rolę w codziennym jadłospisie. Nieraz zwraca się uwagę na to, żeby nie przesadzać z tłuszczami i jak najbardziej je ograniczać, nie należy jednak popadać w skrajności. Tłuszcz, pod różną postacią, to bardzo ważny element zdrowiej diety i nigdy nie należy z niego całkowicie rezygnować. Warto jedynie ograniczyć spożywanie zbyt dużej ilości rzeczy smażonych na nieświeżych olejach, czy różnych przekąsek zawierających tłuszcze zwierzęce. Jednym z najzdrowszych dodatków do potraw jest oliwa z oliwek. Osoby mieszkające w terenach położonych wokół morza Śródziemnego słyną z dobrego zdrowia, długowieczności, a także z tego, że przez długie lata czują się i wyglądają młodo. W dużej mierze zawdzięczają to popularności gajów oliwnych i różnych wyrobów zawierających przetworzone oliwki. Największą rolę odgrywa tutaj oczywiście sama oliwa z oliwek. Zawiera ona całe mnóstwo cennych witamin i minerałów (między innymi dużo, odpowiedzialnej za piękną skórę, witaminy E). Co ciekawe, spożywanie oliwy, polecane jest osobom odchudzającym się, lub z nadwagą. Olej ten jest bardzo sycący, poza tym nie odkłada się w postaci tłuszczu, nie podwyższa poziomu cholesterolu. Wg niektórych badań, regularne spożywanie oliwy z oliwek wpływa nie tylko na poprawę zdrowia, ale także na lepszy humor.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.